Projectgegevens

Specialisatie: Ecologische bouw, nieuwbouw,
Opdrachtgever: particulier
Bijzonderheden: ecologisch bouwen, circulair, biobased, nul op de meter, BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)Circulair bouwen – Bosweg , Nijmegen

Circulair bouwen – Bosweg , Nijmegen

Vanuit de wens van de opdrachtgever stond bij deze uitzonderlijke opdracht circulariteit en hergebruik van materialen centraal. In het bouwteam zijn alle betrokken partijen getriggerd om zoveel mogelijk mee te denken in oplossingen voor de uitgangspunten van dit project. De opdrachtgever had op voorhand een aantal tweedehands stalen units gekocht die als basiscasco fungeren voor het gebouw. Deze units zijn gefundeerd op hergebruikte legio blokken. De tempex dakisolatie van de units is hergebruikt als bekisting en tevens isolatie van de in het werk gestorte randbalk. De randbalk dient als fundering voor de gevelelementen en creëert een kruipruimte die is opgevuld met schelpen. Dit is een mooi voorbeeld van hergebruik van materiaal die multifunctioneel wordt ingezet.

De geprofileerde stalen dakplaat van de bestaande units heeft een nieuwe duurzame isolatielaag gekregen met een RC 6.0 en is afgewerkt met een EPDM dakbedekking. Om meer licht in de woning te krijgen zijn er solartubes toegepast in het platte dak, zo zijn er minder kunstmatige lichtpunten nodig. De gevelelementen zijn opgebouwd uit Plato regelwerk en opgevuld met ISO vlas isolatie, de gevel is afgewerkt met gevelplanken van vergrijsde Foreco, snelgroeiend dennenhout. Verder bestaat de gevel uit Cortenstaal gevelbekleding. Er is gekozen om triple beglazing toe te passen. Het gebouw is niet aangesloten op gas, er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en de ruimtes worden volledig verwarmd door vloerverwarming waarbij de warmtepomp zorgt voor energieopwekking. Het gebouw voldoet hierbij aan de BENG energieprestatie eisen.